Blog > Komentarze do wpisu

produkty sezonowe - lato

owoce

  • arbuzy (suika, スイカ, 西瓜)
  • brzoskwinie (momo モモ, 桃)
  • nieszpułka (Eriobotrya japonica, biwa, ビワ, 枇杷)
  • przepękla / balsamka / gorzki melon (Momordica charantia, tsurureishi, ツルレイシ, 蔓茘枝)
  • ume / morela japońska (Prunus mume, ume, ウメ, 梅)
  • wiśnie (sakuranbo, サクランボ)

warzywa

  • bakłażany (nasu, ナス, 茄子)
  • cebula (tamanegi, タマネギ, 玉葱)
  • dynia (kabocha, カボチャ, 南瓜)
  • imbir (myōga, ミョウガ, 茗荷)
  • juta warzywna (Corchorus olitorius, moroheiya, モロヘイヤ)
  • kukurydza (tōmorokoshi, トウモロコシ)
  • ogórki (kyūri, キュウリ, 胡瓜)
  • okra (okura, オクラ, 秋葵)
  • papryka (piiman, ピーマン)
  • pomidory (tomato, トマト)
  • ziemniaki (jagaimo, ジャガイモ)

ryby i owoce morza

  • ainame (Hexagrammos otakii, アイナメ)
  • aju (Plecoglossus altivelis altivelis, アユ)
  • bonito (Katsuwonus pelamis, カツオ)
  • karanks nowozelandzki (Pseudocaranx dentex , シマアジ)
  • karp (Cyprinus Carpio, コイ)
  • lab raks japoński (Lateolabrax japonicus, スズキ)
  • murenoszczuk indochiński (Muraenesox cinereus, ハモ)
  • ostrobok japoński (Trachurus japonicus, マアジ)
  • pałasz (Trichiurus lepturus, タチウオ)
  • pstrąg tęczowy (Rainbow trout, ニジマス)
  • węgorz japoński (Anguilla japonica, ウナギ)
  • węgorz morski (Conger myriaster, アナゴ)
  • mątwy (ika,イカ)
  • uchowce / abalony (Haliotidae, アワビ)
poniedziałek, 03 sierpnia 2009, japonia-info